Ho! Ho! Ho! Sărbătorile de iarnă de apropie cu pași tot mai repezi, iar noi deja ne gândim la bunătățile de care o să ne bucurăm la masa de Crăciun. Desigur, asta nu înseamnă că vrem să renunțăm cu totul la mâncarea sănătoasă. Dacă și tu ești la fel, și vrei să te delectezi cu rețete sănătoase de sărbători, iată câteva variante minunate, care să țină kilogramele nedorite la distanță. Mai avem o veste și mai bună: sunt rețete simple, gata în doar câteva minute!
De sărbători, fie că vrem, fie că nu, majoritatea ajungem să mâncăm mai mult decât e necesar. De aceea, este bine să ai pe masa de Crăciun și câteva alternative FIT.
Înlocuiește garnitura de cartofi cu cea de conopidă
Și noi iubim cartofii, mai ales că de cele mai multe ori aceștia sunt nelipsiți din meniul de sărbători. Totuși, dacă vrei să ai grijă de siluetă, poți să înlocuiești garniturile de cartofi cu cele de conopidă. Îți prezentăm mai jos două rețete sănătoase de Crăciun cât se poate de simple:
Piure de conopidă
Ingrediente:
- o conopidă
- 2 căței de usturoi mărunțiți
- 1 lingură de rozmarin proaspăt, tăiat în bucăți cât mai mici
- 2 linguri de unt
- 90 g de cremă de brânză
- 2 -3 lingurițe parmezan ras
Mod de preparare:
Conopida se taie în bucăți medii și se lasă la fiert pentru aproximativ 10 minute. După ce e gata, se scoate și pune într-un blender alături de celelalte ingrediente. Se mixează împreună, iar apoi se adaugă sare și piper după gust.
De asemenea, poți să adăugi și parmezan în mix sau să-l presări pe deasupra piureului atunci când este gata.
Fotografie preluată de pe https://elements.envato.com/. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei.
Conopidă cu parmezan la cuptor
Ingrediente
- o conopidă tăiată în bucăți medii
- 3 lingură de ulei de măsline
- o ceapă medie
- 4 fire de cimbru
- 4 căței de usturoi, necurățați
- 70 g parmezan ras
Mod de preparare:
Lasă cuptorul să se încălzească la 215 grade în timp ce pregătești ingredientele. Taie ceapa în bucăți medii, iar apoi într-o tavă pune conopida, ceapa, firele de cimbru, usturoiul, uleiul, sare și piper. Amestecă bine, iar apoi lasă totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Din când în când scoate tava din cuptor, amestecă ingredientele și verifică dacă se înmoaie conopida. Când aceasta începe să se pătrundă adaugă parmezanul și amestecă bine (poți pune mai mult parmezan, în funcție de gust, dar atenție la calorii). Mai lasă tava în cuptor încă vreo 15 minute.
Fotografie preluată de pe https://elements.envato.com/ © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei.
Salata Caprese: excelentă pentru toate gusturile
Din fericire, indiferent de anotimp, roșiile sunt ușor de găsit. Ele merită să se regăsească pe masa de Crăciun, mai ales că au o mulțime de beneficii asupra organismului. Astfel, îți propunem o rețetă sănătoasă de sărbători, care e perfectă pentru toate gusturile: Salata Caprese.
Ingrediente:
- 300 g roșii cherry
- 400 g roșii tăiate în felii
- 250 g mozzarella
- 7 linguri de ulei extravirgin de măsline
- frunze mici de busuioc verde
Mod de preparare:
Roșiile felii se amestecă cu o lingură de ulei și cu sare. Apoi, acestea se aranjează, iar peste ele se pun bucățile de mozzarella și se presară puțină sare. Deasupra se adaugă roșiile cherry și se presar cele 6 șase linguri de ulei și piper. Lasă gusturile să se împrietenească pentru aproximativ 30 de minute. Înainte de servire adaugă frunzele de busuioc și, după gust, un praf de sare.
Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei.
Garnituri perfecte pentru masa de Crăciun: mazăre și morcovi
Mazărea și morcovii sunt o alternativă perfectă pentru cei care vor să se bucure de mâncare sănătoasă de Crăciun. Noi îți propunem două rețete sănătoase de Crăciun extrem de simple, care sunt pe gustul tuturor.
Mazăre dulce fiartă
Ingrediente
- o pungă de mazăre congelată
- 2 – 3 linguri de unt
Mod de preparare:
Pune o oală cu apă la fiert și când dă în clocot adaugă mazărea. Las-o să fiarbă între 3 – 5 minute, iar apoi gustă câteva boabe ca să te asiguri că nu e crudă. Dacă e nevoie, mai lasă mazărea la fiert încă 5 minute.
După ce e gata, scurge apa și pune mazărea într-un bol. Adaugă untul și amestecă fără să terciuiești boabele.
Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei.
Morcovi la tavă
Ingrediente:
- 12 morcovi
- 3 linguri de ulei de măsline
- mărar
Mod de preparare:
Lasă cuptorul să se încălzească la 200 de grade. Taie morcovii pe diagonală, sau, dacă sunt mici, lasă-i întregi. Pune-i într-un bol și amestecă-i cu ulei, sare și piper. Pune-i apoi într-o tavă, pe o hârtie de copt. Bagă-i la cuptor și lasă-i timp de 20 minte, până când devin maronii și moi. Când sunt gata adaugă mărar proaspăt după gust.
Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei.
Delicios și sănătos: somon la tavă
Somonul se număr printre alimentele care nu ar trebui să lipsească din bucătăria celor care vor să ducă o viață cât mai FIT. Îți propunem o rețetă extrem de simplă, care este o alternativă sănătoasă excelentă pentru masa de Crăciun.
Ingrediente:
- file de somon
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Taie bucata de file de somon în 3 – 4 bucăți. Șterge fiecare bucată cu un șervețel, iar apoi pune peste ele puțin ulei de măsline. Întinde uleiul cu degetele pe toată suprafața peștelui. Apoi, adaugă o cantitate serioasă de sare și piper după gust. Pune bucățile de somon în tavă, cu pielea în jos, pe o hârtie de copt și bagă-le la cuptor. Atenție, cuptorul trebuie preîncălzit la 215 grade. Lăsă somonul în cuptor aproximativ 12 – 15 minute, până când este gătit complet.
Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei.