Zgomotul de pe străzi, uși trântite, televizoare care se aud pe fundal, telefoane ale căror notificări nu se mai opresc, melodii care răsună din căștile colegilor de birou. Toate acestea fac parte din viața noastră de zi cu zi și toate sunt factori de stres, anxietate, frustrări și nervi. Dacă îți este greu să te concentrezi, ai insomnii sau de multe ori de trezești că te enervezi mult prea tare pentru fleacuri, există un remediu simplu, care o să-ți schimbe viața. Bun venit în lumea meditației! Iată tot ce trebuie să știi despre acestă practică.
Ce este meditația?
Dacă te uiți pe internet, o să găsești zeci, dacă nu chiar sute de definiții pentru ce înseamnă meditația. Motivul pentru care există atât de multe explicații se datorează faptului că această metodă este folosită în diferite feluri. Pentru că nu suntem experți în domeniu și pentru că cel mai bun răspuns o să ți-l poată da, probabil, Dalai Lama, îți spunem ce este meditația pe înțelesul tuturor.
Nu putem să controlăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru, însă putem să ne controlăm propria minte și propriile reacții. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de meditație. Ideea este de a încerca să te distanțezi de ceea ce se întâmplă în jur și să te concentrezi asupra propriei minți. Cu ajutorul meditației poți să te concentrezi mai bine, să adormi, să fii mai pozitiv, să-ți controlezi reacțiile și nu numai.
Meditația înseamnă să-ți transformi mintea astfel încât să poți să trăiești cât mai bine posibil. Scopul acestei practici nu este să te transforme într-o nouă persoană, ci să te învețe să vezi lucrurile dintr-o nouă perspectivă și să te înțelegi mai bine atât pe tine, cât și pe cei din jur. De asemenea, scopul meditației este să te ajute să trăiești în prezent și să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le faci fără ca mintea ta să ”plece” în altă parte.
Fotografie preluată de pe elements.envato. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor
Cum medităm?
Ca să poți medita trebuie să înveți cum să faci acest lucru. Începe cu sesiuni scurte de câteva minute, iar treptat o să poți să ajungi la câte 15 – 20 de minute de meditație neîntreruptă. Dacă ești la început trebuie să stai într-o poziție confortabilă, de preferat pe un scaun cu spătar. Stai drept, dar confortabil, și cu tălpile lipite de podea. Concentrează-te asupra respirației tale. Începe cu inhalări lungi, iar treptat întoarce-te la respirația normală. Fii atent la corpul tău în timp ce respiri și încearcă să te focusezi asupra acestui lucru. Închide ochii și continuă să te concentrezi asupra respirației tale și asupra corpului tău. Ai să vezi că destul de repede mintea ta o să plece în altă parte, însă asta nu e o problemă. Ești abia la început. Treptat o să înveți să te concentrezi doar asupra corpului, respirației și minții tale, făcând abstracție de zgomotele din jur.
Chiar dacă ți-am dat un mic intro în meditație este imposibil să te învățăm aici tot ce trebuie să știi despre această practică. De aceea îți recomandăm Headspace, un site dedicat meditației, care o să te asiste pas cu pas.
Fotografie preluată de pe elements.envato. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor
De ce să folosești Headspace?
Headspace are o aplicație extrem de utilă care te învață cum să meditezi. De asemenea, îți oferă sfaturi și tehnici în funcție de aspectul asupra căruia vrei să te concentrezi, de exemplu: meditezi pentru că ai insomnii, meditezi pentru că-ți pierzi repede concentrarea, meditezi pentru că te confrunți cu depresia și așa mai departe.
Aplicația se poate descărca gratuit și are sesiuni de introducere ghidate, astfel încât să înveți ce trebuie să faci.
Nu există meditația perfectă, așa că o să ai sesiuni în care mintea ta e cu totul în altă parte, însă trebuie să te obișnuiești să meditezi cât mai des.
Poți descărca headspace pentru iOS și Android.
Fotografie preluată de pe elements.envato. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor
Beneficiile meditație
Meditația reduce stresul
Unul dintre principalele motive pentru care meditația este atât de populară este faptul că ajută la reducerea stresului. Această practică te învață să fii mai răbdător, mai atent și să ai o atitudine mai pozitivă. De asemenea, te ajută să-ți controlezi reacțiile. Astfel, când ai mintea clară e mult mai ușor să nu te enervezi și să rămâi calm.
Te ajută să te concentrezi mai bine
Fiecare zgomot făcut de tastatura colegilor te calcă pe nervi? Ți se pare că la fiecare 2 secunde cineva din jurul tău strănută sau tușește. Ei bine, de vină pentru această atitudine este lipsa capacității de a te concentra asupra lucrurilor pe care vrei să le faci. Meditația îți vine în ajutor și de data aceasta, iar cu ajutorul acestei practici o să înveți cum să-și stăpânești mintea și gândurile, făcând abstracție de zgomotul de fundal.
Meditația te face mai fericit
Mai multe studii arată că această practică are efecte benefice asupra creierului, iar în timpul meditației partea dreaptă a creierului (cea responsabilă pentru emoțiile pozitive) este mai activă decât cea stângă. De asemenea, meditația te face să te concentrezi mai mult asupra propriei persoane.
Meditația te ajută să-ți îmbunătățești relațiile
Studiile arată că persoanele care meditează în mod regulat au capacitatea de a fi mai înțelegătoare față de cei din jur și de a înțelege mai bine stările prin care trec alții. Rezultatul? Relații mai puternice.
Te ajută să fii mai creativ
Din nou, nu o spunem noi, ci o spun diferite studii științifice. Acestea arată că persoanele care meditează dau dovadă de mai multe creativitate.
Alte beneficii ale meditației:
- Îți îmbunătățește memoria
- Te ajută să iei mai ușor decizii
- Te poate ajuta să scapi de diferite dependențe
- Te poate ajuta să scapi de insomnie
- Este de folos în lupta împotriva depresei
- Te ajută să te antrenezi mai bine
Fotografie preluată de pe elements.envato. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor