Rețeta FIT: 4 idei de preparate cu ton
Ramona Hnyatek

Scris de Ramona Hnyatek

22 Iulie 2021

Tonul este unul dintre cele mai simplu de gătit proteine, care, pe lângă gustul delicios, este și foarte benefic. Astfel, mai ales pe timp de vară, tonul este o alegere perfectă, din moment ce nu trebuie să-l prăjești mai mult de câteva minute. Dacă ți-am făcut poftă, iată câteva idei de rețete cu ton, numai bune pentru această perioadă.

#1 Salată de ton la grătar

Ingrediente:

  • 1 salată verde
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • câteva roșii cherry
  • semințe de dovleac prăjite
  • 1 bucată ton proaspăt
  • ulei de susan
  • semințe de susan
  • ½ conservă mică de boabe de porumb
  • germeni
  • sare
  • piper

Ingrediente dressing:

  • 1 linguriță muștar boabe
  • 1 linguriță iaurt grecesc
  • sirop de agave
  • ulei de susan
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Salata și ceapa verde se amestecă cu o lingură de ulei de măsline. Roșiile cherry se sărează și se amestecă cu verdețurile, iar apoi se adaugă semințele de dovleac.

Tonul se prepară la grătar cu puțin ulei se susan, sare și piper. Se lasă pe grătar între 2 și 4 minute.

După ce se răcește, se taie în bucăți și se adaugă la salată.

Se prepară dressingul, adică se amestecă muștarul boabe, iaurtul cu 2 picături de sirop de agave și câteva picături de ulei de susan. Se adaugă sare și piper după gust.

Dressingul se pune peste salata cu ton, iar deasupra se presare semințe de susan mixte, germeni și boabele de porumb.

salata ton

#2 Ton în crustă de susan mixt și sparanghel la grătar

Ingrediente:

  • 1 bucată ton proaspăt
  • ulei de susan
  • semințe de susan mixte
  • câteva tije de sparanghel
  • ulei de măsline
  • zeamă de lămâie
  • sare grunjoasă
  • sare fină
  • piper

Mod de preparare:

Carnea de ton se unge cu ulei de susan și se asezonează cu sare și piper, iar pe o parte se presară semințele de susan.

Sparanghelul se ține câteva minute în apă rece apoi se scurge, se stropește cu ulei de măsline și se asezonează cu sare grunjoasă. Se taie în două pe lungime și se pune pe grill-ul încins, iar când începe să se înmoaie, în mijloc se pune și tonul, pe partea cu semințele. După 2 minute, se adaugă semințe și pe cealaltă parte a feliei de ton, se întoarce și se lasă la prăjit încă 2 minute.

Se așază totul în farfurie, iar tonul se stropește cu câteva picături de zeamă de lămâie.

reteta ton

#3 Ton la grătar cu mazăre verde

Ingrediente:

  • 1 bucată ton proaspăt
  • ulei de măsline
  • 1 pumn de mazăre verde păstăi
  • ulei de măsline
  • mix de germeni
  • chives
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Tonul se unge cu ulei de măsline și se asezonează cu sare și piper.

Păstăile de mazăre verde se spală, se lasă la scurs, se stropește cu ulei de măsline și se pune pe grill-ul încins.

Când mazărea începe să se înmoaie se pune și tonul, care se prăjește în jur de 2 minute pe fiecare parte. Se scoate carnea de ton pe o farfurie și se presară mixt de germeni și câteva fire de chives tăiate mărunt.

Mazărea se mai lasă pe grill încă câteva minute, se asezonează cu sare și se apoi se așază lângă ton.

ton la gratar

#4 Ton la grătar cu orez

Ingrediente:

  • 1 bucată ton
  • ulei de susan
  • semințe de susan mixte
  • 1 cană de orez
  • chives
  • sare

Mod de preparare:

Carnea de ton se unge cu ulei de susan și se asezonează cu sare, iar pe o parte se presară semințele de susan.

Se pune pe grill-ul încins, iar după 2 minute se presare semințe de susan și pe cealaltă parte, se întoarce și se prăjește încă 2 minute.

Între timp, orezul se fierbe în apă cu sare, se scurge și se amestecă cu o linguriță de susan.

La servire se presară câteva fire de chives mărunțite peste orez și semințe de susan mixte peste ton.

retete ton

Poftă bună!