Dacă ești fan dulciuri, dar nu te pre încântă ingredientele mai puțin sănătoase din produsele din comerț, de ce să nu îți faci propriile deserturi. Nu trebuie să fi bucătar expert și nici nu ai nevoie de ore întregi pentru a obține deserturi delicioase și sănătoase. Pentru a-ți veni în ajutor, am adunat câteva dintre rețetele mele favorite de deserturi, pe care le poți face foarte repede și care sunt și sănătoase.
Brioșe cu ciocolată neagră și banane
Ingrediente:
- 100 g unt capră sau unt de cacao
- 4 lingurițe sirop de agave
- 4 lingurițe de zahăr brun
- 2 ouă medii
- 3 banane coapte
- 200 gr făină integrală
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe de amidon BIO
- 1 cană de lapte de cocos sau iaurt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 6 – 8 pătrățele de ciocolată cu 90% cacao
Mod de preparare:
Untul de capră se lasă la temperatura camerei. Dacă se folosește unt de cacao se topește și se răcește. Apoi, cu mixerul, se combină cu siropul de agave și zahărul brun. Se adaugă pe rând câte un ou, apoi bananele zdrobite cu furculița.
În făină se adaugă bicarbonatul de sodiu și amidonul BIO și apoi se adaugă la restul ingredientelor. Se mai adaugă sarea, laptele de cocos sau iaurtul, extractul de vanilie și ciocolata zdrobită cu cuțitul.
Se amestecă până se obține o compoziție puțin lichidă. Se toarnă în forme de brioșe și se lasă la copt aproximativ 40 de minute.
Tip: dacă nu ai forme de brioșe, poți să folosești o tavă de chec pentru un chec delicios. Dacă nu te poți hotărî, din cantitățile de mai sus poți face 6 brioșe și un chec.
Iaurt cu fructe exotice
Ingrediente:
- 1 cutie mică iaurt grecesc
- 120 gr mascarpone
- 1 lingură sirop agave
- 1 fructul pasiunii
- ½ mango
- afine
Mod de preparare:
Într-un bol amestecă iaurtul cu mascarpone și siropul de agave, până când obții o cremă omogenă. Deasupra adaugă fructul pasiunii, bucăți de mango și câteva boabe de afine.
Iaurt cu semințe de chia
Ingrediente:
- 1 cutie mică iaurt grecesc
- 120 gr mascarpone
- 1 lingură sirop agave
- semințe de chia
- ½ banane
- ½ mango
- afine
Mod de preparare:
Amestecă iaurtul cu mascarpone și siropul de agave. Peste presară semințe de chia după gust și ornează cu felii de banane și mango și câteva de afine.
Biscuiți cu banane și ovăz
Ingrediente:
- 2 banane
- 1 cană fulgi de ovăz
- migdale
- nuci pecan
Mod de preparare:
Pisează babanele și amestecă-le cu restul ingredientelor. Din amestec formează biscuiți mici și așază-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Las-i în cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 10-15 minute.
Prăjitură cu banane și fulgi de ovăz
Ingrediente:
- 2 banane
- 1 cană de afine
- 1 cană lapte de cocos
- 1 cană fulgi ovăz
- 1 ou
- 1 linguriță esență de vanilie sau un baton de vanilie
- 3 – 4 linguri sirop de agave
- migdale
- fulgi de migdale
Mod de preparare:
Zdrobește bananele cu furculița și, într-un bol, combină-le cu oul, laptele, iar apoi adaugă treptat făina în timp ce amesteci cu o spatulă. Adaugă apoi fulgii de ovăz, vanilia, siropul de agave, afinele și migdalele pe care le poți zdrobi sau le poți pune întregi.
Conținutul se pune într-o tavă și se lasă la cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de 30 – 40 de minute.
Pe la jumătatea timpului de coacere se presără fulgi de migdale peste.
Prăjitură cu banane, afine și migdale
Ingrediente:
- 1 cană mică de faină integrală
- 1 cană mică de fulgi de ovăz
- 1 cană de lapte de cocos (sau laptele preferat)
- 3 linguri de sirop de agave
- 2 ouă mici
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 2 banane
- 1 cutie de afine
- 1 pumn de migdale
- 1 pumn de nuci pecan (sau alte fructe în coajă lemnoasă pe care le preferi)
Mod de preparare:
Mixează bananele, migdalele, nucile și laptele într-un bol. Se adaugă ouăle bătute, siropul de agave și esența de vanilie. În alt vas combină ingredientele uscate, iar peste pune prima compoziție. Amestecă bine toate ingredientele, adaugă afinele și toarnă compoziția într-o tavă. Deasupra, decorează cu nuci de pecan.
Lasă prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, între 50 de minute și o oră și 15 minute, până când prăjitura este coaptă în interior.
Poftă bună!