10 obiceiuri proaste care îți strică sănătatea și cum să le eviți
George

Scris de George

7 Septembrie 2021

Încerci să faci tot ce poți ca să duci o viață cât mai sănătoasă însă rezultatele întârzie să apară? De vină s-ar putea să fie câteva obiceiuri pe care trebuie să le eviți. Nu te descuraja, îți spunem ce trebuie să faci ca să treci peste ele. Iată câteva obiceiuri proaste care îți strică sănătatea deși par inofensive.

Sari peste micul dejun

Cu toții știm că dimineața avem destul de puțin timp la dispoziție să ne pregătim înainte să trebuiască să ieșim pe ușă. Astfel, nu sunt puțini cei dintre noi care sar peste micul dejun sau consideră o cafea drept prima masă a zilei. Ei bine, acest obicei are efecte vizibile asupra corpului tău.

În primul rând, o să dai calorii jos mult mai greu și asta deoarece corpul tău face tot posibilul să-și păstreze energia de care are nevoie pentru a funcționa. De asemenea, atunci când ajungi să iei prânzul o să ai tendință să mănânci mai mult decât îți trebuie sub pretextul "nu am mâncat nimic până la ora asta". Mai mult decât atât, un studiu al American Journal of Epidemiology arată că persoanele care sar peste micul dejun au șanse mai mari să ia în greutate și chiar să devină obeze.

Te întrebi cum să îți îmbunătățești sănătatea? Un pas important este să-ți faci timp pentru micul dejun. Poți să decizi cu o seară înainte ce vrei să mănânci astfel încât să nu-ți pierzi timpul dimineața căutând în frigider. De asemenea poți să-ți pregătești un sandviș cu o seară înainte. Sau, dacă vrei ceva și mai sănătos, un mic dejun din fructe o să-ți asigure energia de care ai nevoie plus o porție sănătoasă de vitamine.

mic dejun

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mănânci mâncarea rămasă de la altcineva

Printre cele mai comune obiceiuri proaste care îți strică sănătate se numără și mâncatul resturilor altcuiva. Mai precis, fie că e vorba despre copii, frați, prieteni sau partener/parteneră, uneori mâncăm ce rămâne în farfuria care nu ne aparține. Da, pare inofensiv să mănânci niște cartofi prăjiți în plus sau său termini o porție de paste. Ei bine, acest obicei te face să te îngrași fără să-ți dai seama.

Dacă nu vrei să pui pe tine kilograme în pus oprește-te din mâncat atunci când simți că începi să te saturi și nu pune în gură nimic altceva decât ceea ce a fost pe farfuria ta. Resturile se pot împacheta în caserole și mânca a doua zi la prânz.

resturi mancare

Fotografie preluată de pe foodservicefootprint.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mănânci des în oraș

Nimeni nu poate să-ți spună să nu te bucuri de o masă copioasă la restaurant, însă dacă mănânci în oraș prea des efectele nu o să fie deloc favorabile. Problema este că de cele mai multe ori nu optăm pentru mâncăruri sănătoase și tindem să alegem: fast food, foietaje, snacks-uri sau alte mâncăruri de acest tip. O astfel de dietă o să se facă imediat simțită. Nu numai că o să te facă să te îngrași, dar grăsimile o să te facă să te simți obosit și nu o să te poți concentra la fel de bine.

Dacă nu știi cum să îți îmbunătățești sănătatea unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare e să-ți gătești singur mesele. Astfel, o să știi ce e în mâncarea ta. De asemenea, trebuie să te obișnuiești să-ți pregătești prânzul pentru a doua zi și să mănânci mâncare gătită de tine chiar și atunci când ești la birou.

fast food

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Bei prea mult alcool

Există obiceiuri proaste care îți strică sănătatea și care te pun într-un adevărat pericol. Printre ele se numără și consumul excesiv de alcool. Că e vin, bere sau un cocktail delicios, după o zi grea te simți îndreptățit să te relaxezi cu un pahar în mână. Ai perfectă dreptate! Alcoolul nu este din start o problemă, iar un pahar de vin pe seară nu o să-ți afecteze sănătatea. Însă, dacă bei mult și fără nicio zi de pauză, corpul tău o să aibă de suferit. Inima și ficatul vor fi în pericol, iar prea mult alcool înseamnă și kilograme în plus.

Cum să-ți îmbunătățești sănătatea fără să renunți de tot la alcool? E simplu! Ai grijă cât bei. Cum spuneam și mai sus, un pahar de vin pe seară, maxim două, nu o să te afecteze prea tare. Trebuie să ai însă în vedere că fiecare pahar înseamnă cel puțin 150 – 200 de calorii în plus. De asemenea, încearcă să bei cât mai puține cocktail-uri. Multe dintre ele conțin diferite siropuri, ceea ce înseamnă cantități enorme de zahăr, și sute de calorii în plus.

Dacă ești în oraș, indiferent ce alcool bei trebuie să ai mereu la îndemnă un pahar cu apă. Astfel, nu o să bei alcool de sete. Ca o regulă simplă, între fiecare pahar de alcool bea cel puțin un pahar cu apă. O să te ajute să bei mai puțin și o să te asiguri că nu ești mahmur a doua zi.

obiceiuri proaste care iti strica sanatatea

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Bei o cafea cât un desert

Pudră de cacao, sirop de ciocolată, zahăr, frișcă și sprinkles? Dacă în cana ta de cafea se regăsesc aceste „extras” te confrunți cu o serie de obiceiuri pe care trebuie să le eviți. De fapt, nu îți mănânci caloriile, ci le bei. O astfel de băutură are un conținut ridicat de zahăr, grăsime și un număr de calorii pe măsură. Știm că aceste cafele sunt delicioase, iar dacă insiști să te răsfeți cu ele trebuie să știi că ai băut un desert și să-l tratezi ca atare.

Încearcă să eviți astfel de băuturi, iar atunci când vine vorba de cafea, în cană mai poți să adaugi lapte și puțin zahăr. Restul nu e indicat.

cafea

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Te cântărești în fiecare zi

Mai ales atunci când ești la dietă, e greu să te stăpânești să nu te cântărești în fiecare zi ca să-ți urmărești progresul. Din păcate însă, nu ai cum să-ți îmbunătățești sănătatea dacă faci asta. Cântăritul zilnic apare pe lista de obiceiuri pe care trebuie să le eviți pentru că te va face să asociezi starea ta de bine cu un număr ceea ce e nu e deloc indicat. De asemenea, obsesia kilogramelor poate duce la boli extrem de serioase și grave precum anorexia sau bulimia. Nu în ultimul rând, dacă te cântărești prea des există riscul să renunți la diete care funcționează foarte bine pentru tine, doar pentru că rezultatele nu se văd atât de repede pe cât de așteptai tu.

Medicii recomandă să-ți verifici greutatea cel mult odată pe săptămână. Astfel, asigură-te că nu lași cântarul la vedere.

Fotografie preluată de pe NUME SITE. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

cantar

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

 

Te tratezi singur și eviți să mergi la doctor

Acesta se numără printre acele obiceiuri proaste care îți strică sănătatea de care mulți suntem vinovați. Avem tendința ca atunci când nu ne simțim bine să rezolvăm singuri problema luând medicamente după ureche. Fie că ne documentăm de pe internet, întrebăm un prieten sau mergem pe mâna leacurilor băbești, evităm pe cât posibil vizita la doctor. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să te duci la doctor de fiecare dată când te confrunți cu o răceală banală, dar dacă ai o problemă care persistă medicul e singurul care poate să o rezolve cu adevărat.

Astfel, dacă nu te simți bine trebuie să-ți faci programare la doctor, iar ca o regulă generală trebuie să-ți faci analizele odată pe an.

obiceiuri proaste care iti strica sanatatea

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mănânci noaptea

Pe lista de obiceiuri proaste care îți strică sănătatea se numără și mâncatul noaptea. De cele mai multe ori ajungi să mănânci noaptea pentru că nu ai mâncat cum trebuie în timpul zilei. Astfel, dacă vrei să rezolvi această problemă calculează-ți din timp orele la care mănânci. De preferat ar fi să nu mănânci mai târziu de ora 7. Dacă se întâmplă totuși să nu faci față foamei, mănâncă fructe cu un conținut scăzut de calorii. De asemenea, dacă ți-e foame noaptea acesta poate să fie un semn că te culci prea târziu.

mancat noaptea

Fotografie preluată de pe theconversation.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Îți rozi unghiile

Dacă îți rozi unghiile te confrunți cu un obicei prost pe care trebuie să-l învingi. În primul rând, rosul unghiilor demonstrează că te confrunți cu stres și acesta este modul de a te elibera. Mai mult, când îți bagi degetele în gură îți invadezi corpul cu o mulțime de bacterii și viruși. Imaginează-ți câți oameni pun mânca pe un coș de cumpărături sau câte persoane pun mâna pe balustrada scării rulante de la mall. Îți mai vine să-ți rozi unghiile acum? Sperăm că nu. De asemenea, unghiile roase au un aspect neplăcut.

Ca să scapi de acest obicei poți să cumperi din farmacii un lac de unghii special, care are un gust înfiorător. Astfel, când duci mâna la gură nu o să ai parte de o experiență plăcută.

unghii roase

Fotografie preluată de pe rd.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nu bei destulă apă

În capul listei de obiceiuri proaste care îți strică sănătatea este consumul prea mic de apă. Dacă nu bei destulă apă întregul tău corp are de suferit. Deshidratarea înseamnă ten uleios, respirație neplăcută, foame, răceli și o greutate mai mare chiar și atunci când ții dietă.

Dacă te întrebi cum să-ți îmbunătățești sănătatea primul lucru pe care trebuie să-l faci e să te asiguri că bei destulă apă. Ai nevoie de cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi. Ca să te asiguri că bei destul încearcă ai la tine mereu o sticlă cu apă. Dacă vrei poți să bei și ceai neîndulcit. Nu este indicat să te bazezi pe sucuri, nici măcar pe cele naturale, pentru că au conținut ridicat de zahăr. Cu alte cuvinte, poți să bei sucuri de fructe, dar nu trebuie să fie principala ta sursă de hidratare. Pe primul loc e apa!

bea apa

Fotografie preluată de pe .elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu de care dintre aceste obiceiuri pe care trebuie să le eviți te faci vinovat?