De ce este important să-ți măsori ritmul cardiac de repaus
Mihai

Scris de Mihai

4 August 2022

Ritmul cardiac de repaus este un indicator important al stării tale generale de sănătate și al condiției tale fizice. Antrenorii și atleții măsoară cu strictețe frecvența cardiacă în repaus, acesta fiind un indicator al performanțelor atletice.

Ritmul inimii pe timp de repaus este o măsură a bătăilor inimii pe minut atunci când stai în picioare, jos sau ești întins, dar nu dormi. Cel mai bine se măsoară dimineața devreme. Un adult obișnuit are între 60 și 100 de bătăi pe minut pe timp de repaus, în timp ce sportivii vor avea un ritm între 40 și 60 de bătăi pe minut.

Cu cât este mai scăzut cu atât mai bine, din moment ce ritmul de repaus scăzut indică sănătatea bună a inimii, riscul minor pentru un atac de cord, eficiență metabolică, nivele ale energiei ridicate și anduranță atletică.

De ce să-ți măsori frecvența cardiacă de repaus

La fel ca alte semne vitale, frecvența cardiacă de repaus oferă informații despre starea ta de sănătate, precum și anumite riscuri potențiale, care pot să te ajute să-ți schimbi modul de viață.

Dacă ești sportiv, faptul că îți cunoști ritmul cardiac de repaus, precum și bătăile inimii maxime, te poate ajuta să îți dai seama ce fel de antrenamente să faci. Dacă ritmul cardiac de repaus crește, înseamnă că te-ai antrenat prea mult și ar trebui să faci o pauză sau faptul că urmează să te îmbolnăvești.

Frecventa cardiaca de repaus

Fotografie preluată de pe askmen.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ce poate afecta ritmul cardiac de repaus

Hidratarea este foarte importantă pentru starea noastră de sănătate, inclusiv pentru ritmul cardiac. Hidratarea ajută la vâscozitatea sângelui și ușurează circulația, astfel încât inima depune mai puțin efort.

Dacă faci cel puțin o oră de exerciții de aerobic, precum ciclism, mers pe jos rapid sau jogging, trei zile pe săptămână, te poate ajuta să-ți menții cât mai scăzută frecvența cardiacă în repaus. Este important ca orice exercițiu alegi să faci, acesta să-ți ridice nivelul pulsului pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Și o dietă echilibrată, cu grăsimi sănătoase și sodiu puțin îți menține arterele desfundate, ce ajută la scăderea ritmului cardiac de repaus și menține sănătatea inimii.

Pe lângă dietă, este important și să te odihnești așa cum trebuie. În timpul unui ciclu de somn consistent și neîntrerupt, corpul se odihnește și se recuperează. Dacă nu dormi suficient și nu reușești să te odihnești, vei ajunge să ai un frecvență cardiacă de repaus mărită.

 

Bineînțeles, și stresul este un factor extrem de important în menținerea ritmului inimii, pe timp de repaus. Chiar și stresul pe timp scurt poate afecta serios inima și frecvența cardiacă, de aceea este esențial să-ți menții nivelul de stres cât mai scăzut.

ritmul cardiac de repaus

Fotografie preluată de pe gizmodo.com.au. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cum să-ți scazi frecvența cardiacă de repaus

Este foarte important să ai un stil de viață activ, să faci exerciții fizice cât mai des, să ai o dietă echilibrată, să dormi măcar 8 ore pe noapte și să bei cât mai multă apă. Dacă frecvența cardiacă de repaus este ridicată, aceștia sunt primii factori pe care trebuie să-i iei în considerare. Pe lângă aceste elemente de bază, poți face și alți pași pentru a-ți diminua ritmul cardiac în repaus.

În primul rând trebuie să renunți la alcool și tutun. Aceste obiceiuri afectează sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular. Dacă reduci sau chiar renunți la aceste obiceiuri, îți vei reduce dramatic frecvența cardiacă în repaus.

O greutate a corpului sănătoasă este un alt factor important în reducerea ritmului cardiac în repaus, deoarece acest lucru crește eficacitatea metabolismului și îmbunătățește nivelul de energie.

Dacă ai probleme cu stresul și nu reușești să elimini factorii care îți afectează stilul de viață, încearcă meditația. Sesiuni de respirație adâncă și înceată ajută la reglarea ritmului cardiac, iar în timp ajută la micșorarea frecvenței cardiace în repaus.

meditatie

Fotografie preluată de pe theartofunity.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu îți măsori ritmul cardiac de repaus?